CHRISTIAN RADICH: Norges stolthet på vannet

CR 12_edited

OSLO. Den stolte seilskuta Christian Radich fyller 85 år i 2022. Den glir lett og stolt gjennom vannet. Selv med liten vind går det unna. 9000 meter tauverk holder orden på 1360 kvadratmeter seil.

CR 16.jpg

JUBILANTEN CHRISTIAN RADICH.  Christian Radich har jubileum i, og sjelden ser vi en mer ungdommelig, livsfrisk og imponerende 85-åring.

CHRISTIAN RADICH

Akershusstranda 9, N-0150 Oslo

Tlf: + 47 22 47 82 70

Christian Radichs majestetiske historie begynte lenge før den ble bygd i 1937. Sent på 1800-tallet var Norge en sjøfartsnasjon av rang og behovet for opplæring var stort. Flere skuter ble bygd for å kunne gi opplæring på sjøen med vind og bølger, istedenfor på skolebenken på land.

Christian Radich er det fjerde skoleskipet med Oslo som hjemmehavn. Navnet er ingen tilfeldighet. Christian Radich var en samfunnsbevisst mann som var opptatt av å gi ungdom opplæring til å bli skikkelige sjøfolk, og han testamenterte 90.000 kroner for byggingen av skuta. Han satte som betingelse at skuta skulle bære hans navn.

CR 11.jpg

Christian Radich ble bygd på Framnæs Mek. Verksted i Sandefjord, og allerede i februar 1937 var fullriggeren på vannet. Den offisielle turen var 17. juni samme året, og regnes som skutas fødselsdag.

To år etter at den ble bygget seilte skuta over Atlanteren for å besøke verdensutstillingen i New York. Med ett var den verdenskjent. Og virkelig verdensberømt ble Christian Radich da den var hovedaktør i den amerikanske storfilmen ”Windjammer” fra 1958. Med nordmenn i sentrale roller, blant dem Harald Tusberg og Lasse Kolstad.

CR 4 1957.jpg
Christian Radich 1957.

Skuta var skoleskip for handelsflåten fra første dag, med bare gutter om bord. I 1983 fikk også jentene lov til å mønstre om bord, og med unntak av årene 1939-47 har skuta seilt med elever helt fram til 1998.

Under krigen ble skuta brukt som losjiskip av de tyske okkupantene, før den ble tauet til Flensburg i Tyskland, der den ble bombet og sank. Etter krigen ble den hevet og slept til Norge. Her ble den restaurert i 1947.

CR 7.jpg

I 2005 fikk den på nytt skoleskipstatus, og nå får befalselever i Sjøforsvaret utdannelse her.

I 1985 skrev en åtte år gammel gutt fra Chile til kaptein Kjell Thorsen. Han fortalte stolt at han også het Christian Radich. Og dermed fikk han gratis tur til Oslo to år etterpå, til skutas 50 års jubileum.

Da fikk han møte hele mannskapet – og Kong Olav. Det var stas…

CR 17.jpg

PÅ TUR MED CHRISTIAN RADICH 2022.

Mer info på hjemmesiden.

 

CHAMPAGNECRUISE FORMIDDAG OG ETTERMIDDAG

 21. mai 2022

Kan du ha det bedre enn når du nyter et glass bobler mens Christian Radich kjører sakte ut fjorden? Bli med på et herlig ChampagneCruise hvor vi tester litt forskjellig typer bobler og nyter turen.

FIRMATUR

Oslo - Oslo

Det er nå dere trenger en kick-off eller samling. En tur med Christian Radich er en fantastisk boost! 

CR 13x.jpg

NORGESFERIE MED CHRISTIAN RADICH

Sea Norway 2022

Å seile langs norskekysten med Christian Radich er en fantastisk måte å se vår vakre kyst på!

CR 1.jpg

FJORDTUR 2022

Dag- eller kveldstur

Fjordturene passer godt for deg som vil oppleve Christian Radich på en dag- eller kveldstur. Vi har forskjellig tema og på fjordturene nyter du skuta og Oslofjorden samtidig som du smaker litt og lærer litt.

LANGS SØRLANDSKYSTEN OG TIL SKAGEN, SEA NORWAY 2022

Sea Norway

Oslo- Kristiansand

Det er en fantastisk følelse å gå om bord i Christian Radich og legge byen bak seg. Turen går først til idylliske Skagen.

CR 6.jpg

OPPLEV LOFOTEN SEA NORWAY 2022

Sea Norway

Bodø-Bodø

Opplev fantastiske Lofoten om bord på seilskipet Christian Radich. Du kan velge mellom 5 turer i Lofoten. Alle starter og slutter i Bodø. Hvor og hva vi opplevelsene underveis er forskjellig på hver tur.

CR 10.jpg

LANGS HELGELANDSKYSTEN SEA NORWAY 2022

Sea Norway

Kristiansund - Bodø

Seil med oss fra klippfiskbyen Kristiansund og nordover mot Bodø. Hvis været tillater det tar vi tar en stopp ved Svartisen, en av Norges største isbreer.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTOS: CHRISTIAN RADICH

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post