GALÅVOLDEN GÅRD PÅ RØROS: Fløyelsmykt rett fra kua

G 3_edited

RØROS. Galåvolden Gård på Røros lager noen av Norges beste meieriprodukter. Nå har de vunnet årets meieriprodukt 2021, kåret av Det Norske Måltid, Røros fløteis med multer og årets søtsak, små marengsbunner. Dette er Røros på sitt mest smakfulle.

G 1.jpg
De lykkelige prisvinnerne, Ingulf Galåen og kona Gunn Brønnum på Galåvolden Gård.

DELIKATESSER FRA GALÅVOLDEN GÅRD. Det Norske Måltid kårer hvert år de beste mat- og drikkeproduktene, og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling.

Det norske måltid har kåret to produkter fra Galåvolden Gård på Røros for 2021.

Mer om Galåvoldens produkter HER.

Årets meieriprodukt er RørosIs Fløteis med multer.

Begrunnelsen er: Vinnerproduktet er et fløyelsmykt meieriprodukt med særpreg. Det er god balanse mellom sødme og friskheten fra bærene. Produktet har nydelig konsistens og veldig god smak av multer.

galavolden_jun-4807-2.jpg
RørosIs, en av verdens beste iskremer. Uten tvil.

Årets søtsak er Små marengsbunner

Begrunnelsen er: Vinneren er et håndverksprodukt av ypperste klasse! Utseende er delikat, lukten er ekte og dommerne skryter av den gode konsistensen. Produsenten tar bevisste valg i produksjonskjeden og har skarpt fokus på bærekraft.

Galåvolden Gård drives i niende generasjon, av ekteparet Ingulf Galåen og Gunn Brønnum. Eggene av gårdens 11.000 høner selges lokalt og blir foredlet til Røroskake, Rørosost og Rørosis av tjukkmjølk. Det smaker rett og slett himmelsk.

Gården ble begynt ryddet i 1721 av en arbeider ved Røros Kobberverk; Jacob Mogensen Catz. Jacob var av tysk opprinnelse, og han giftet seg med Anne Olsdatter fra Galåen.

G 7.jpg

Den første generasjonen på gården var meget driftige og flinke brukere, og ved skiftet etter dem i 1780 hadde de en hingst, en kjøreokse, 8 kyr og 6 sauer.

Senere opp gjennom generasjonene har det gått litt opp og ned, kanskje mest ned. Flere generasjoner drev blant annet transport for kobberverket og handelsmennene på Røros i tillegg til drifta av gården. Jakt var også en viktig attåtnæring.

G 2.jpg
Danske gjester hos Ingulf og Gunn på Galåvolden Gård: Aud Risvik, Tommy Seier og Hanne Westphal fra Nejlinge på Nordsjælland, Gunn Brønnum, Ingulf Galåen og Jon Høsøien.

Sist på 1800-tallet skjøt Hans Ingulfsen (6. generasjon) enkelte år mellom 500 og 600 ryper i året! I 1937 ble gården solgt ut av slekta på dødsboauksjon.

Ingulf Galåens far, Hans, var da 15 år og ønsket å overta gården etter sin bestemor, men resten av familien ønsket ikke det. Etter hvert gikk han til odelssak, og etter en lang og vanskelig sak fikk han i 1946 kjøpt eiendommen tilbake til slekta.

G 6.jpg

Gården drives i dag av 9. og 10. generasjon og har mottatt flere priser for sine produkter.

- Vi produserer ekte gourmet-is, der det viktigste for oss er å lage en så god is som mulig, sier Ingulf Galåen. - Med masse eggeplommer, egen mjølk, økologisk fløte og tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, og en håndverksmessig produksjon- blir det en is å glede seg til.

- Vi har ulike typer fløteis, tjukkmjølksis og sorbeer, og vi bruker lokale bær i produksjonen vår. Smakene vi tilbyr er Tjukkmjølksis med blåbær, jordbær eller tyttebær, fløteis med multer, tyttebær eller hjemmelaget krokan, jordbær- eller blåbærsorbet, ekte Madagaskar vanilje, lakris, sjokolade og karamell og peanøtter.

Røroskaken1.jpg

RØROSKAKE FRA GALÅVOLDEN GÅRD:

200 g ananas i terninger

50 g sukker

4 ss vann

1 bit kanelstang

Slik går du frem: Røroskake er en ny og annerledes ostekake, og er et rent gårdsprodukt, som blir framstilt av Galåvolden Gårds egen melk og egg. Kaken spises lun, gjerne sammen med bær. 

Kaken varmes opp. Sukkeret smeltes til lys karamell, og tilsettes kanelstang og vann. Sett på lokk og trekk kjelen til side. Når sukkeret er løst opp tilsettes ananas og kjelen tas tilbake på platen. Kokes til ananasen er mør. Avkjøles og serveres sammen med kaken.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK: MATBILDE: GALÅVOLDEN GÅRD. Kilde: Galåvolden Gård.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post