HVASSER: Sommer i aspargesen og makrellens rike

Hvasser 4_editedx
Med Færder fyr i horisonten. Foto: Øyvind Risvik.

HVASSER. Nå er sommeren endelig en del av livet igjen. Sommergjestene okkuperer snart ferieparadiset Hvasser igjen, ytterst på Tjømelandet. Engene blir fulle av sommervakre blomster og makrellen får fiskesnøret til å fare gjennom vannet. Og ikke minst, på Hvasser har de verdens beste asparges - og reker. Og ikke å forglemme Hvasserbrødet til han Peder.

KLIKKANNONSE VERTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300z.gif

 -----

Hvasser 9xx.jpg
Sommerbadeliv i Røssesundet på Hvasser. Foto: Øyvind Risvik.

SOMMERPARADISET. For meg er Hvasser selve forsmaken av paradiset og det Knut Hamsun hører i sitt vakreste dikt og som han så eksotisk kaller nirvanas bulder:

Nu glider båten

mot skjærgårdsøen,

en ø i havet

med grønne strande.

Her lever blomster

for ingens øyne,

de står så fremmed

og ser meg lande...

HØR ELISABET ANDREASSEN synge Hâr är gudagott att vara.

Hvasser 5xx.jpg
Moderne og gammeldagse båter side ved side. Foto: Øyvind Risvik.

Fjorden er intens og blå. Færder fyr står som et utropstegn ute i havgapet. Og svalene lagre små notetegn på en himmel full av makrellskyer.

Men først, bli med å smak på aspargesen som dyrkes på hedersbonden Per Gjertsens jorde og drives av brødrene Freberg.

HVASSER OG ASPARGESDELIKATESSENE

Hvasser asparges 1x_edited.jpg
Brødrene Freberg, Bernt, Edvart og Anstein. Foto: Hvasser Asparges.

Det er tre brødre som dyrker lokal, håndplukka asparges på sommerøya Hvasser, ytterst i Oslofjorden. Her på solkysten har de lange sommerdager, mye sol og et sandholdig jordsmonn som er perfekt for velsmakende asparges.

Legg til havbrisen som drar inn over åkrene her ute i havgapet, og du har oppskriften for lokal, smakfull, sprø, frisk asparges av en annen verden.

LES MER OM HVASSER ASPARGES HER

Siden 2012 har brødrene Freberg holdt på med Hvasser Asparges, men i over 20 år har det vært dyrka asparges på disse jordene. - Det var Per Gjertsen som var foregangsmann og vår mentor, sier brødrene.

- Da vi fikk æren av å ta over driften, bestemte vi oss for å drive på Pers måte. Derfor har heller ikke vi importert planter, men plantet og sådd sjøl. På den måten unngår vi sykdom og får sterk, sunn asparges som kun har vært her på Hvasser. Det vennligste miljøet i verden, spør du oss.

Hvasser asparges 1.jpeg
Lakseburger med aspargestopper. Foto: Hvasser Asparges.

LAKSEBURGER MED HVASSER ASPARGES

1 lakseburger

Smør til steking

1 burgerbrød

2 ss lettrømme

vårløk

bladpersille

3 små tomater

4 Hvasser Aspargestopper

Salt og pepper

Slik gjør du: Stek aspargestoppene raskt i smør på middels varme. Stek lakseburgeren i smør på middels varme i 2 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Legg lakseburgeren på brødet, og deretter rømme, stekte aspargestopper, tomater og urter.

Hvasser Asparges 3.jpeg
Hvasser Asparges og spekeskinke. Foto: Hvasser Asparges.

HVASSER ASPARGES & SPEKESKINKE

Rå Hvasser Asparges

Spekeskinke

Crème Cherie eller annen ost du liker

Slik går du frem: Legg ingrediensene pent på et fat og spis dem opp

​Det er forlokkende flor av sommer i luften. Det er starten av juni. Hvilken underlig sommer det har vært til nå. Både varmt og kaldt, men aldeles nydelig. Det vakre og varme betyr mye for å kunne forberede oss til vinteren.

Makrell_edited.jpg
Makrell med agurksalat. Foto: Øyvind Risvik.

STEKT MAKRELL MED AGURKSALAT

Jeg får en herlig sommerfølelse når jeg kaster sluken ut i Røssesundet på Hvasser og makrellen slår til. Og hjemme igjen serverer jeg stekt makrell med agurksalat. Da blir alle lykkelige.

1 stk. agurk, i tynne skiver, 2 ss vann, 2 ss 7 % eddik, 1 ss sukker, 0,5 ts salt, 0,25 ts pepper

600 g nypoteter

1 ss smør, 1 ss fersk dill, finhakket, 0,5 ts flaksalt, 4 ss hvetemel, 2 ts salt, 1 ts pepper, 8 stk. makrellfilet, med skinn, 2 ss smør til steking, 3 dl seterrømme, 0,5 ts sitronsaft, 1 ss fersk gressløk, finhakket, 0,5 ss fersk dill, finhakket, 1 stk. sitron, i båter

v.png

VINANBEFALING

SANDHI SANTA BARBARA CHARDONNAY

En ung, god og fruktig konsentrert og delikat Santa Barbara-chardonnay 2020-årgang

Gul av farge og dufter av sitrus, eple, mineraler og nøtter. Passer godt til sjømat, fra piggvar til stekt eller grillet makrell.

Pris: kr 284. 

Slik går du frem når du steker makrell: Start med agurksalaten slik at den kan stå og godgjøre seg en halvtime. Skyll agurken godt og bruk en skarp ostehøvel eller mandolin og til å skjære tynne skiver.

Rør sammen vann, eddik og sukker til alt har løst seg opp. Smak til med salt og pepper. Hell laken over agurkskivene og sett til side.

Kok poteter i lettsaltet vann til de er møre. Tilsett en klatt smør, finhakket dill og litt flaksalt rett før servering.

Bland sammen mel, salt og pepper på en tallerken og vend makrellfiletene i blandingen. Skjær 3-4 små snitt på skrå i skinnsiden.

Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Stek makrellfiletene med skinnsiden opp i 2 minutter. Snu og stek med skinnsiden ned i 2 minutter til, eller til skinnet er sprøtt og godt. Legg til side.

Varm opp rømme i stekepannen, og smak til med sitronsaft, gressløk og dill. Smak til med salt og pepper. Server med sitron i båter.

-----

Den sensuelle sommervarmen henger som et tynt slør og gir signal om at nå har sommeren okkupere øya.

Det er en spesiell god følelse når makrellen piler av sted i Røssesundet og snøret går amok mellom fingertuppene. Når det skvulper foran baugen på den gammelbrune sørlandssnekka og småskarven lufter sine majestetiske vinger på skjærene ved Lille Færder.

Hvasser 8xx.jpg
Hummer- og krabbetegner på Hvasser. Foto: Øyvind Risvik.

Vi suger i oss det som er de salte sommerdråpene fra havet, og blir en anelse durstemt. Vi tar vare på dette lille friminuttet i en alt for hektisk hverdag, lagrer dette lille øyeblikket av lykke.

For at vi skal kunne hente det opp igjen når de kjølige gradene igjen begynner å bite i kinnene og stjernene er det eneste som varmer på den kalde høsthimmelen.

Men nå er det fullsommer.

Hvasserbrødetx.jpg

En av de lokale spesialitetene på Hvasser er Hvasserbrødet. Det er noe av det mest hemmelige på øya, populært kalt Pinnsvinet på grunn av alle helkornene som dekker det. For flere år siden lagde jeg et lite intervju med opphavsmannen til Hvasserbrødet, Peder Thoresen. Den gang blåste han foraktelig av alle etterligningene som andre bakerier prøvde seg på, og ristet på hodet da jeg ba om oppskriften.

Likevel fikk jeg ristet ut av ham noen av de viktigste ingrediensene. Til 10 kilo hvetemel brukte han 4 kilo grovt helkorn, 250 g gjær, salt, fett og vann. Det var fettinnholdet som var selve hemmeligheten. Og fant jeg ut av det, hadde jeg jeg brød som er mykt, holder seg ferskt lenge og er ypperlig til frysing. Det er flere bakerier som forsøker sg på Hvasserbrødet, både Havbakeriet og Nøtterø bakeri. Men er det gode gamle Peder Thoresens hemmelige oppskrift de bruker? Neppe.

Det begynner å bli litt for varmt på svabergene ytterst i Røssesundet nå. Vi nyter likevel den etterlengtede sommeren. En forsmak på paradiset. Det er ikke plagsomt folksomt i ferieparadiset. Vi behøver ikke slåss om de beste svabergene. Vi hører bare bølgenes forsiktige klukkende latter og en og annen måke som kjefter iltert.

Hvasser 10_editedx.jpg
Rekesmørbrød Røssesundet. Foto: Øyvind Risvik.

REKER RØSSESUNDET

Noe av det enkleste - og beste du kan servere en varm, lys sommerkveld, er rekesmørbrød. God loff, god majones, egg og litt sitron; det er ikke mer som skal til. Og det smaker like godt inne en regnfull høstkveld, også. Server gjerne rekesmørbrødene på Kongeloff. 

Ingredienser: 500 g store reker pillede, majones, gjerne sitronmajones, 1 bunt dill, kvernet pepper, 4 skiver loff, salat, bruk store, fine blader, halv agurk, 2 egg, 1 sitron og smør. 

Hvasserbutikk.jpg
Fremdeles kan vi kjøpe fisk på Hvasser reke og fisk og dra hjem og nyte både krabbe, blåskjell, steinbit, reker, fiskekaker og en og annen østers. www.fiskogdeli.no. Foto: Øyvind Risvik.

Slik går vi frem når vi skal lage delikatessen Reker Røssesundet: Smør brødskivene med et tynt lag smør hvis ønskelig. Legg på salatblader og topp opp med reker, egg, majones og agurk i skiver. Dryss over grovhakket dill og litt kvernet sort pepper. Server med kokt egg og sitronbåt ved siden av.

-----

Og etterpå, der ytterst i Røssesundet, der hvor vi bare er sammen med oss selv, siterer kona fra Bibelen, hun pleier det i høytidelige situasjoner, på et svaberg på Hvasser er høytidelig: De var nakne, både mannen og hans hustru, men de skammet seg ikke.

Der er vi bibeltro.

Det er sommeren på sitt mest intense…

Hvasser 6xx.jpg
Hvasserbrødet er Hvassers berømte brød. Foto: Øyvind Risvik.

Se opp, en manet!

Hvor da? Bare noen meter fra svaberget. Pass opp, den brenner. Den lysebrune rabagasten kommer urovekkende nær vært lille paradis.

Vær så snill. Ikke denne gangen. Ikke rør oss.

Heldigvis, den svømmer overlegent forbi og ser seg heller ut to småjenter som også kjekker seg i det langt over tyve grader kaldvarme sommerhavet.

Augustdagene er klare som himmelen selv. Men over Nøtterøylandet bygger en tordensky seg opp. Ligner en sint gammel mann.

Ja, faktisk!

Skyen har en skarp profil. Høy panne, krøllete hår, rett nese og kraftig hake. Han er mørk i blikket. Det knistrer bak venstre øre.

Hvasser 1x.jpg
Sandesund på Hvasser. Foto: Øyvind Risvik.

Håper han ikke kommer denne veien. Vi vil ikke forstyrres.

Vi har pakket ut nistepakken. Bringebærterte, vafler, svart kaffe og nylagd kirsebærsaft.

Plutselig får vi gjester. En flokk med iltre veps lukter søte delikatesser. Og se der, en humle…

Humle? Så langt fra folkeskikken? Sommerflakseren? Forsvinn, vekk, ikke forstyrr!

Hvasser 2xx.jpg
Restauranten Den blå brygge er kjent for sin velsmakende fiskesuppe. Som inneholder både torsk, sei, laks, blåskjell, selleri, purreløk, gulrot, fløte, dill og en skvett hvitvin. Foto: Øyvind Risvik.

Det er juni som snart går over i sommer…

Dagen avsluttes på restauranten Den blå brygge. Husets fiskesuppe. Med ingredienser hentet på brygga av en fisker vi ikke husker navnet på.. Et glass hvitvin eller aller helst flere.

Vårsolen synker ned i horisonten. Legger seg forsiktig bak danskebåten som har satt stø kurs møt sydligere breddegrader.

Da skåler vi for den beste av alle årstidene.

Den mellom første dagen i mai og den siste i august.

Hvasser 12x.jpg
Fiskesuppe Færder. Foto: Øyvind Risvik.

FISKESUPPE FÆRDER

3 ss smør, 100 g gul løk, i strimler, 200 g rød paprika , strimlet ca 5 cm lang

200 g grønn paprika , strimlet ca 5 cm lang, 150 g gulrøtter i staver, 150 g fennikel , strimlet ca 5 cm lang, 10 g knust hvitløk, 100 g purre , i skiver

70 g sellerirot , strimlet, 1,5 ts gul karri, 5 g chili , knust, 2 ss smeltet smør til meljevning

2 ss hvetemel evt brukes maizena til jevning, da med vann, ikke smør, 1,4 l fiskekraft, 2 dl hvitvin, 3 dl kremfløte, 2 dl helmelk, 300 g crème fraîche, 40 g sitronsaft, 4 ts salt, 4 ts nykvernet, sort pepper, 3 ss finhakket gressløk 3 ss frisk dill

Fisk og skalldyr

500 g pillede reker, 300 g hvit fiskefilet i terninger på ca 2x2 cm, 300 g laksefilet i terninger på ca 2x2 cm, blåskjell hvis ønskelig

Slik går du frem: Kutt opp grønnsakene og fres i en gryte med smør og karri. Lag meljevning av smeltet smør, hvetemel og kraft og hell over grønnsakene. Du kan bruke maizena i stedet for hvetemel, følg da anvisning på pakken.

Etter fem minutter tilsetter du fiskekraft, hvitvin, kremfløte, helmelk, crème fraîche og sitronsaft. La koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Fisk og skalldyr tar du i suppen de siste fem minuttene mens suppen står på lav varme. Skal ikke koke.

Server varm fiskesuppe i skåler, gjerne med hjemmebakt brød på siden.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post