HVASSER: Vårt øyparadis på jorden

Hvasser 4_editedx

HVASSER. Det er fremdeles ikke folksomt i ferieparadiset Hvasser, ytterst på Tjømelandet. Engene gnistrer av sommervakre markblomster. Av marikåpe, blåklokke, kornblomst og forglemmegei.

Hvasser 9xx.jpg
Badeliv i Røssesundet på Hvasser.

SOMMERPARADISET. For meg er Hvasser selve forsmaken av paradiset og det Knut Hamsun hører i sitt vakreste dikt og som er nirvanas bulder:

Nu glider båten

mot skjærgårdsøen,

en ø i havet

med grønne strande.

Her lever blomster

for ingens øyne,

de står så fremmed

og ser meg lande...

 

Og jeg fortsetter gjerne med svenske Gunnar Wennerberg::

Här är gudagott att vara

o, vad livet dock är skönt.

Hör, var fröjd från fåglars skara

se vad gräset lyser grönt.

Humlan surrar, fjäriln prålar,

lärkan slår i skyn sin drill,

och ur nektarfyllda skålar

dricka oss små blommor till.

Hvasser 5xx.jpg
 

Fjorden er intens og blå. Færder fyr står som et utropstegn ute i havgapet. Og svalene lagre små notetegn på en himmel full av makrellskyer.

Det er et flor av sommer i luften. Det er begynnelsen av juli. Hvilken underlig sommer det har vært til nå. Litt kaldt, kanskje, men pent. Det pene betyr mye.

Sommervarmen henger som et tynt slør og gir signal om at bare om noen få måneder vil det sommergrønne få et gult, vissent og vått fingeravtrykk.

Det er likevel en spesiell god følelse når makrellen piler av sted i havdypet og snøret går amok mellom fingertuppene. Når det skvulper foran baugen på den gammelbrune sørlandssnekka og småskarven lufter sine majestetiske vinger på skjærene ved Lille Færder.

Hvasser 8xx.jpg
 

Vi suger i oss det som er de salte sommerdråpene fra havet, og blir en anelse mollstemt. Vi tar vare på dette lille friminuttet i en alt for hektisk hverdag, lagrer dette lille øyeblikket av lykke.

For at vi skal kunne hente det opp igjen når de kjølige gradene virkelig begynner å bite i kinnene og stjernene er det eneste som varmer på den kalde høsthimmelen.

Det er sommer.

Det er varmt på svabergene ytterst i Røssesundet. Vi nyter den etterlengtede sommeren. En forsmak på feriene som snart skal begynne. Det er ikke folksomt i ferieparadiset ennå. Vi behøver ikke slåss for de beste svabergene. Vi hører bare bølgenes forsiktige klukkende latter og en og annen måke som kjefter iltert.

Hvasser 10_editedx.jpg
 

REKER RØSSESUNDET

Noe av det enkleste - og beste du kan servere en varm, lys sommerkveld, er rekesmørbrød. God loff, god majones, egg og litt sitron; det er ikke mer som skal til. Og det smaker like godt inne en regnfull kveld, også. Server gjerne rekesmørbrødene på Kongeloff. 

Ingredienser: 500 g store reker pillede, majones, gjerne sitronmajones, 1 bunt dill, kvernet pepper, 4 skiver loff, salat, bruk store, fine blader, halv agurk, 2 egg, 1 sitron og smør. 

Slik går vi frem: Smør brødskivene med et tynt lag smør hvis ønskelig. Legg på salatblader og topp opp med reker, egg, majones og agurk i skiver. Dryss over grovhakket dill og litt kvernet sort pepper. Server med kokt egg og sitronbåt ved siden av.

Og der ytterst i Røssesundet, der hvor vi bare er sammen med oss selv, siterer kona fra Bibelen, hun pleier det i høytidelige situasjoner, et svaberg på Hvasser er høytidelig: De var nakne, både mannen og hans hustru, men de skammet seg ikke.

Det er sommer…

Hvasser 6xx.jpg
 

Se opp, en manet!

Hvor da? Bare noen meter fra svaberget. Pass opp, den brenner. Den lysebrune rabagasten kommer urovekkende nær vært lille paradis.

Vær så snill. Ikke denne gangen. Ikke rør oss.

Heldigvis, den svømmer overlegent forbi og ser seg heller ut to småjenter som også kjekker seg i det tyve grader varmkalde sommervannet.

Julidagene er klare som himmelen selv. Men over Nøtterøylandet bygger en tordensky seg opp. Ligner en sint gammel mann.

Ja, faktisk!

Skyen har en skarp profil. Høy panne, krøllete hår, rett nese og kraftig hake. Han er mørk i blikket. Det knistrer bak venstre øre.

Hvasser 1x.jpg
 

Håper han ikke kommer denne veien. Vi vil ikke forstyrres.

Vi har pakket ut nistepakken. Bringebærterte, vafler, svart kaffe og nylagd kirsebærsaft.

Plutselig får vi gjester. En flokk med iltre veps lukter søte delikatesser. Og se der, en humle…

Humle? Så langt fra folkeskikken? Forsvinn, vekk, ikke forstyrr!

Hvasser 2xx.jpg
 

Det er sommer…

Dagen avsluttes på restauranten Den blå brygge. Fiskesuppe Færder. Med ingredienser hentet på brygga av en fisker vi ikke husker navnet på.. Et glass hvitvin eller aller helst flere.

Sommersolen synker ned i horisonten. Legger seg forsiktig bak danskebåten som har satt stø kurs møt sydligere breddegrader.

Da skåler vi for den beste av alle årstidene.

Den mellom første dagen i juli og siste i august.

Hvasser 12x.jpg
 

FISKESUPPE FÆRDER

3 ss smør, 100 g gul løk, i strimler, 200 g rød paprika , strimlet ca 5 cm lang

200 g grønn paprika , strimlet ca 5 cm lang, 150 g gulrøtter i staver, 150 g fennikel , strimlet ca 5 cm lang, 10 g knust hvitløk, 100 g purre , i skiver

70 g sellerirot , strimlet, 1,5 ts gul karri, 5 g chili , knust, 2 ss smeltet smør til meljevning

2 ss hvetemel evt brukes maizena til jevning, da med vann, ikke smør, 1,4 l fiskekraft, 2 dl hvitvin, 3 dl kremfløte, 2 dl helmelk, 300 g crème fraîche, 40 g sitronsaft, 4 ts salt, 4 ts nykvernet, sort pepper, 3 ss finhakket gressløk 3 ss frisk dill

Fisk og skalldyr

500 g pillede reker, 300 g hvit fiskefilet i terninger på ca 2x2 cm, 300 g laksefilet i terninger på ca 2x2 cm, blåskjell hvis ønskelig

Slik går du frem: Kutt opp grønnsakene og fres i en gryte med smør og karri. Lag meljevning av smeltet smør, hvetemel og kraft og hell over grønnsakene. Du kan bruke maizena i stedet for hvetemel, følg da anvisning på pakken.

Etter fem minutter tilsetter du fiskekraft, hvitvin, kremfløte,helmelk, crème fraîche og sitronsaft. La koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Fisk og skalldyr tar du i suppen de siste fem minuttene mens suppen står på lav varme. Skal ikke koke.

Server varm fiskesuppe i skåler, gjerne med hjemmebakt brød på siden.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. 

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.