KAPTEIN SABELTANN: Verdens verste sjørøver

Terje 3_edited

KRISTIANSAND. 8. juli - 4. august. Nye forstillinger med Kaptein Sabeltann i Dyreparken i Kristiansand. Jeg har møtt verdens skumleste sjørøver, Kaptein Sabeltann, og skaperen hans, Terje Formoe. Men først litt om årets spennende og dramatiske opplevelser med Kaptein Sabeltann: Angrepet fra Gral.

Terje 6.jpg
Terje Formoe.

KAPTEIN SABELTANN OG ANGREPET FRA GRAL. 8. juli - 4. august. Det høres et gisp fra amfiet i det verdens mest beryktede spøkelsesskute seiler inn i kanalen: Grevinnen. Abra Havn angripes av den livsfarlige trollmannen Greven av Gral!

Vi befinner oss midt i eventyret. Der alt er mulig. Der Greven og Sibylla, Grevinnen av Gral, slår seg sammen for å knuse Kongen på Havet. Der heksa Miriam kommer flygende på sommerhimmelen med trolldomskunster og heksesprell. Et sjøslag mellom to av de mest beryktede skutene på De Syv Hav. Flammer, fyrverkeri og lysshow. Humor og latter. Fengende sanger og mektig musikk. Og alle de kjente sjørøverne i levende live: Langemann, Benjamin, Skalken, Pelle, Pysa, Pinky og Sunniva.

 

Terje 5.jpg

Og selvsagt selveste Kaptein Sabeltann, verdens verste sjørøver. Kongen på Havet. Han trekker sverdet og er klar til å ta opp kampen…

Velkommen til et unikt kveldsshow! Fra 8. juli inntar Kaptein Sabeltann Kjuttaviga med en nyskrevet forestilling som kun kan oppleves i 2021.

KLIKK HER OG BESTILL BILLETTER PÅ ØVRE AMFI.

KLIKK HER OG BESTILL BILLETTER PÅ NEDRE AMFI.

DYREPARKENS HJEMMESIDE.

Fakta om kveldsforestillingen

Tittel: Kaptein Sabeltann og Angrepet fra Gral

Sted: Amfiscenen i Kjuttaviga

Datoer: 8. juli – 4. august 2021 (alle dager mandag – lørdag)

Varighet på forestillingen: 70 min.

To forestillinger: Kl. 21.00 og kl. 23.00

Manus og sanger: Terje Formoe.

Dramamusikk: Alf Emil Eik.

Terje 2.jpg
Terje Formoe.

De som ikke har gått inn i min verden, tror at hele historien om Kaptein Sabeltann dreier seg om en ond sjørøver som jakter på gull, fortalte Terje Formoe meg. - Men egentlig er det er ikke det som er hovedpoenget. Selvfølgelig er han sentral, men historiene handler om mange personligheter og om noen av de valgene mennesker står overfor her i livet.

(Denne artikkelen om Terje Formoe og Kaptein Sabeltann er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

- Jeg opplever at det kan være bra for barn å ha en sterk fantasivenn i livet, fortsatte Terje Formoe, Kaptein Sabeltanns skaper. - Kaptein Sabeltann er verdens farligste pirat, men når han møter små sjørøvere er han nøye med å understreke at han er deres beste venn: «Vi sjørøvere må holde sammen!»

- Hans største svakhet er åpenbart at han er besatt av gull selv om han nok ikke ser det selv, fortsatte Terje Formoe. - Han bor alene i en kjempestor borg på toppen av en klippe og ønsker at ingen skal komme ham for nær.

Terje 3.jpg

- Kaptein Sabeltann er derfor også et symbol på redselen for nærhet.

Terje Formoe er født og oppvokst i Fredrikstad. Hjemmet hans var av det pietistisk slaget. Men han fant tidlig ut at både maling og tegning lå mer for ham enn religion. Han tok lærerskolen og rakk å bli adjunkt i Bergen før både Donald i den rare lille byen Andeby, sjimpansen Julius og Kaptein Sabeltann dukket opp i fantasien hans. Høsten 1989 forandret livet hans seg.

- Jeg satt og jobbet med en tegning av noen av rollefigurene jeg skulle skrive om, fortalte han. - Mens jeg fargela, dukket navnet «Sabeltann» opp i hodet mitt. Jeg skrev tittelen på det første stykket med flammerøde bokstaver på himmelen: «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga».

- Kaptein Sabeltann var født. I løpet av et par ukers tid skrev han det som skulle bli starten på en enorm landeplage.

- Jeg regner med at Kaptein Sabeltann står så trygt på egne sjøbein at han overlever meg, lo Terje Formoe.

9. juli 1990, klokken 16.00, hadde Terje Formoe urpremiere på Kaptein Sabeltann. Året etter spilte sjørøvergjengen sin aller første nattforestilling.

- Jeg hadde tryglet ledelsen i Dyreparken, som ikke hadde noen som helst tro på at det ville komme folk så sent. Har du glemt at dette er en barneforestilling, ble jeg spurt.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 14.jpg

- Hvis du er heldig kommer det kanskje 2 – 400, sa de. - Men du får gjøre som du vil, fortsatte de. Spent kikket vi ut gjennom hullet i sceneteppet rett før vi skulle begynne. Jeg så at det var stapp fullt. Min gode venn Svein Haagensen og jeg sto begge med en stor klump i halsen.

8. februar 1992 åpnet Kaptein Sabeltann Spellemannprisen i Chateau Neuf.

- Vi kom stormende ned amfiet og opp på scenen og sang og fektet. 10. februar lå en splitter ny CD klar i butikkene, med fine farger og flotte sanger. Da begynte den å selge, og samme sommeren hadde den solgt 25.000. Etter noen år var passerte salget av den første 250.000. Det ble starten på et eventyr. 

Til nå har mer enn 1, 4 millioner mennesker sett forestillingene om Kaptein Sabeltann, det er solgt 1, 5 millioner CD`er og like mange dvd`er. I tillegg er det solgt en mengde Kaptein Sabeltann-kostymer. Filmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama er solgt til 110 land. 

- Da vi startet i 1990, satt det 1400 på tribunen, nå sitter det mer enn 2500 hver natt og det er masse masse tenåringer og unge voksne som kommer med ring i øret, maling i ansiktet og uten barn. 

- Det sier litt om utviklingen vi har vært gjennom. I 1990 var vi åtte personer som gjennomførte forestillingen. Nå er vi 45 skuespillere, teknikere og bakmenn.

Kaptein Sabeltann har ikke gått til hodet på Terje Formoe.

- Jeg jobber hardt fordi jeg synes det er gøy, sa han. - Jeg er den samme gutten som jeg alltid har vært. Hadde jeg vært tyve år og hatt vanvittig suksess, hadde det kanskje gått til hodet på meg. Da hadde jeg fort glemt det aller viktigste, nemlig å jobbe hardt.

- Du må tro på det du gjør, gi deg aldri, er mitt råd. Mister jeg hodet og lurer på hva andre tenker, kommer jeg ingen vei.

Terje Formoe lever i en slags boble når han skriver og komponerer. Noen ganger kommer han seg ut av bobla, og treffer sånne som meg. Selv når han er ute i båten, kan han bruke den som skrivestue.

- Jeg er takknemlig og litt stolt over å ha underholdt så mange barnegenerasjoner og så mange voksne. Jeg er stolt over alle fortellingene jeg har fått om hvor mye Kaptein Sabeltann har betydd for barn med mange slags utfordringer, og som igjen har betydd mye for meg. Jeg har fått mange henvendelser som har gått rett inn i hjertet mitt.

Har Kaptein Sabeltann formet livet ditt?

- Er det ikke jeg som har formet ham? lo Terje Formoe og innrømmet at han har lært mye av denne svartkledde sjørøveren.

- Jeg var alene underholdningssjef i Dyreparken på slutten av 80-tallet, og arrangerte blant annet en Disneyuker, lenge før Kaptein Sabeltann var påtenkt. Jeg skrev en låt om Donald som egentlig handlet om mine egne Donald-opplevelser som barn: «Jeg kan ennå huske at jeg satt på mammas fang da vi møttes for alle første gang. På to hjul gjennom svingen, i en sky av eksos, kom en liten bil med en bukseløs matros…», trallet han i vei. 

- Sangen lå på Dagbladlista i ett år, den. 

Da kom Disney-konsernet og ville kjøpe hele låten. Til storkonsernets forskrekkelse svarte Terje Formoe nei. - Jeg kunne ikke selge barnet mitt, sier han og minnes Disney-ukene i Dyreparken, den gang han inviterte Donald og alle de andre fra Andeby. - De landet på Kjevik med et Braathen-fly og vi hentet dem med veteranbiler, bestemor Duck-biler, helt ut på rullebanen, forteller han.

- Denne gimmicken slo veldig an, pressen syntes det var kjempegøy. I fire år hadde vi Disneyshow. Men så kom Kaptein Sabeltann og overtok hele meg.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG DYREPARKEN.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post