NORGE: Våre 3 norske feriefavoritter

IMG_3771_edited

PÅ EVENTYR I NORGE. Norge på sitt aller beste er Bergstadens Ziir på Røros, blomsterengene på Hvasser og verdens vakreste båtreise med Hurtigruten. Artikkelen sto opprinnelig på trykk i påskenummeret av Hjemmet 2021.

Røros kirke_edited1.jpg

Røros: Røros er et eventyr både sommer og vinter. Vi har et relativt avbalansert forhold til kirker. Men det er en vi ikke kommer utenom. Bergstadens Ziir på Røros, den eneste kirken vi har tillatt oss å valfarte til.

For å klatre til topps i tårnet. For å møte igjen Ol-Kanelesa, Benjamin Sigismund, Gunhild Bonde og deres brennende kjærlighetsdrama, i Johan Falkbergets vakre roman Den fjerde nattevakt,

Hvasser 1.jpg

Sommer på Hvasser: Vi har opplevd strendene på Hawaii, Den kinesiske mur, Boranas brønner i Etiopia, olivenhøst i Toscana og Pantheon i Roma.

Men de beste friminuttene i tilværelsen, er somrene på Hvasser, på Tjøme i Vestfold. Engene med sommervakre markblomster, av marikåpe, blåklokke, kornblomst og forglemmegei – og en fiskesuppe på Sandesund: Här är gudagott att vara/ o, vad livet dock är skönt....

Hvasser 2.jpg

Fjorden som er intens og blå og Færder fyr som står som et utropstegn ute i havgapet.

Og svalene som lager sine lage små notetegn på en himmel full av makrellskyer. 

Hvasser 3.jpg

Det er en spesiell god følelse når makrellen piler av sted i havdypet og snøret går amok mellom fingertuppene. Når det skvulper foran baugen på den gammelbrune sørlandssnekka og småskarven lufter sine majestetiske vinger på skjærene ved Lille Færder.

hurtig3.jpg

Rødøy: Verdens vakreste båtreise er med Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes. På Helgelandskysten stopper skipene utenfor en liten øy som heter Rødøy. I 45 år har vi båret med oss navnet Risvik, satt det i passet og sertifikatet, og sagt det tusen ganger når vi har rakt frem hånden og presentert oss. De fleste nordmenn har navnet sitt etter en gård, vi har navnet etter en husmannsplass i en øde bukt på øya Rødøy.

RR 5.jpg

Hvordan ser det ut på et sted som har fått navnet Risvik? Er det en romantisk liten plass med en gresskledd vold utenfor. Eller er det en fraflyttet falleferdig rønne som klamrer seg fast i en nordnorsk steinur. Det er begge deler. Det er her vi trives.

Aud og Øyvind Risvik drifter nettstedet www.dittnorden.no. Øyvind Risvik har vært redaktør i ukepressen i over 30 år, og har jobbet med reiseliv i like mange år. Nå jobber han i næringslivsavisen Dagens Perspektiv, kulturmagasinet PLOT, Vi over 60 og www.visitdrammen.no sammen med Geir Dahl.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG HURTIGRUTEN

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post