VESTLIA RESORT: Brenner for de gode smakene

Vestliakonf 4_edited

GEILO. Det er få opplevelser som kan matche det å sitte ved de store vinduene til restauranten på Vestlia Resort, mens sola forgyller åskammen opp mot Kikut. Her møter vi  vennlighet og profesjonalitet som gjør oss trygge.

Vestliakonf 6.jpg

Restauranten på Vestlia Resort ligger så midt i Geilos smørøye som man kan komme. Inne ånder det av avslappet eleganse med et mørkt og delikat interiør. Den er elegant og sober, blandet med en intim varme. Det er noe høyfjellshjemlig her.

VESTLIA RESORT

Bakkestølvegen 81, 3580 Geilo

Telefon: + 47 32087200

Det er rart hvordan store vinduer og et glass med musserende gir et helt nytt perspektiv på livet, og det hotellet på Geilo vi har besøkt så mange ganger.

Vestliakonf xx.jpg

Rett utenfor dørene til Vestlia Resort er det storslagent naturidyll. Det skal ikke mange elegante, deilige og sprudlende champagnedråper A.R. Lenoble i glasset før vi kjenner at naturen strømmer inn gjennom vinduene og inntar restauranten. I høstkvelden bader landskapet i gyllent lys og en frisk vind kjæler med fjellbjørk og røsslyng.

Da er Geilokvelden på sitt triveligste.

Det er blitt en smakfull og lun «hyttestil», med fyr i peisen sjelfullt interiør og tøffe kontraster som har sin egen personlighet, sjarme og egenart. Vestlia Resort leverer på et meget bra nivå, og lar seg ikke påvirke at hotell og ferieleiligheter utbygges i stor hastighet.

I tillegg møter vi en vennlighet og profesjonalitet som gjør oss trygge.

 
Rest 4.jpg

Strømmen av forventningsfulle høyfjellsgjester kan vanligvis bli litt for mye av det gode. Men det opplever vi ikke her. Her er vi på en måte alene midt i flokken av gjester.

Rest 9.jpg

Geilo er svaret på Champagne og Vestlia Resort er Geilos Grand Cru, har direktøren på Vestlia Resort, Roger Espeli, sagt. Det stemmer. Inne og ute er det sprudlende hallingsdalshumør og ute er det høyfjell og champagneluft.

Rest 3.jpg

Det har alltid vært noe spesielt med Vestlia Resort, helt siden hotellet så dagens lys i 1969, som Vestlia Sportell. Dagens hotell har vært gjennom en iherdig modernisering. Likevel sitter historien i veggene. Vestlia Resort er blitt en institusjon på Geilo, en nasjonal institusjon.

Utsikten mot Kikuttoppen er fantastisk Kommer vi oss opp på toppen møter vi en storslått utsikt mot Hallingskarvet.

Inne har lokalene et høyfjellspreg med innslag av lokaleantikviteter og kunstnerne Edvard Munch og Kai Fjell. Vi finner ikke en beliggenhet og et innhold, mellom to nasjonalparker, Hardangervidda og Hallingskarvet, som er bedre enn denne.

Vest 4.jpg
På Hardangervidda kan du fiske din egen fisk.

Både sommer som vinter er det fantastiske løyper her, både for ski og staver, ryggsekk, fiskestang og fjellsko. Om vi setter kursen mot Ustetind, Tuvaseter, Ruperanden og Sangerfjell eller tar stavtak innover de hvite viddene på Hardangervidda, er det en fantastisk utsikt som kan ta pusten fra en.

Vestlia Resort utvidet restauranten i 2018. De har klart å bevare en smakfull og lun «hyttestil», med fyr i peisen sjelfullt interiør og tøffe kontraster som har sin egen stil, sjarme og egenart. Råvarer fra nærmiljøet og mindre gårder og et tett samarbeide de lokale bøndene og råvareleverandørene..

Det må være tilfredsstillende å drive en restaurant og nesten ha hundre prosent belegg.

Vest 6.jpg

Betjeningen virker å være en sammensveiset gjeng. Og de hyggelige servitørene har i tillegg mye kunnskap om hva vi drikker og spiser. De setter alle kluter til for å gjøre restaurantoppholdet til en god opplevelse.

Det har alltid vært noe spesielt med Vestlia Resort, helt siden hotellet så dagens lys i 1969 som Vestlia Sportell. Dagens hotell har vært gjennom en iherdig modernisering. Likevel sitter historie veggene.

Vestlia er blitt en institusjon på Geilo, en nasjonal institusjon.

 
Johannessen 13.jpg

Restauranten på Vestlia Resort er stolt av sine klassiske retter fra nærområdet. På menyen finner vi både hjort fra Hemsedal, kje og brun geitost fra Prestholt, Leirgrøvost fra gården Rudningen og osten Lord Garvagh, oppkalt etter adelsmannen som tilbragt mye tid i fjellene i Hallingdal.

Noe nymotens eksperimentelt eller nyskapende måltid varter ikke Vestlia Resort opp med. Det trengs ikke. De prioriterer de gode og ekte smakene.

Restauranten har et kontinentalt tilsnitt blandet med lokalhistorie og gamle antikviteter, som føles mer smakfullt enn prangende. Så fort vi løfter blikket, blir vi minnet om at vi er på Geilo. Selv om vi i bakgrunnen hører internasjonale poplåter i passe behagelig volum. Og jammen tror jeg ikke vi høre Hellbillies med en av sine lokale observasjoner:

Som eit lauv i eit vindkast        

vart eg rivin med.

Røysta di fyllde øyra  mitt.

Augene såg deg.

Du va magneten, eg va eit kompass.

Nåla mi peikte beint mot deg.

Dæ va slik dæ va.

 

Tradisjonelt er Hallingkost (hallingkost.no) den maten de brukte i Hallingdal før «kjøpematen» overtok.

Bonterra3.png

VINANBEFALING
BONTERRA ORGANIC CHARDONNAY 2019.
Denne vinen fra California har dufter av nyper og voks. Den har en bløt, men er likevel fyldig og frisk i stilen og har en tørr avslutning. Vinen er perfekt til fiskesuppe og laks med en litt crushy småbrent overflate. Art.nr: 4651601 (B). Pris: kr 159,90.

*****

I gammel tid var maten i hovedsak lagd av lokale råvarer, og oppskriftene gikk i arv fra mor til datter. I dag er Hallingkost mat for moderne menneske. Det er kortreist mat stort sett produsert av lokale råvarer.

Mange av produktene er økologiske, og det blir benyttet rene råvarer uten tilsetningsstoff.

Det er også å vite på at måltidet er en sosial aktivitet på Vestlia Resort. Både hverdagsmåltider og festmiddag samler folk til samtale og hyggelig samvær.

- Hvis vi går litt tilbake i tid, ble maten i Hallingdal laget av lokale råvarer, og med oppskrifter som gikk i arv fra bestemor til mor til datter. I dag har man fulgt de gamle tradisjonene, men i mer spennende og moderne innpakning.

Food & beverage-sjef Andreas Tuff Tandberg har stolthet til sitt yrke, noe som viser seg igjen på menyene. Lokal mat er kjennetegnet for kjøkkenet. Det skal være reine og gode smaker, er hans filosofi. Gjestene skal se og forstå hva de spiser.

- Lokale fjellbønder, som er noen av Norges beste matprodusenter, er en viktig del av matopplevelsen, for her brenner vi for de gode og ekte smakene, sier han.

 
Rest 10x.jpg

SOPPSUPPE

1 gul løk

1 hvitløk

500 g assortert skogsopp

1 dl hvitvin

1 dl kylling kraft eller buljong

1/6 potte timian

8 dl fløte eller melk.

Slik går du frem: Kutt løk og sopp i små biter stek dette i olje, så ha oppi finkuttet timian,

La dette få fin farge og redusere. Tilsett hvitvin og kyllingkraft, reduser dette til det halve. Så har man på fløten, og kjører dette i en mixer eller med stavmikser.

Smak til med salt og pepper,

Og så er soppsuppeserveringen klar.

Brent fjordørret.jpg

FJORDØRRET MED PURRELØKSEMOLUSJON, BRENT PURRELØK OG BLOMKÅLKREM

600 gram fjordørret

2 stk purre løk

50 g spinat 

400 g nøytral olje

1 stk blomkål

200 g smør

2 eggeplommer

1 ts sennep

1 ss hvitvinseddik

1 stk gulrot

4 stk asparges

Slik går du frem: Ta av skinnet på ørreten, sukker og salt den og la den ligge i ca 2 timer.  Så porsjoner man den i ca 65 g biter.

Da vil du kjenne at fisken har blitt fastere. Bruk helst en jernpanne under stekingen. Om du ikke har det, kan du bruke en rustfri stålpanne. Varm pannen til den er rykende varm, ha litt olje på et papir og smør ørlite olje i pannen. Legger fisken med fettsiden ned. Da ser du at den begynner å bli stekt gjennom, og vi får en litt crushy småbrent overflate. Fisken er nesten gjennomstekt, men beholder en liten del som er litt smårå. Ta fisken ut av pannen og legg den til side.

Purreløksolje

Skjær toppene av purreløken. Varm opp den nøytrale oljen til 90 grader, legg purreløken og spinaten opp i oljen og kjør den med en stavmikser eller en blender. Det tar ca 2 minutter. Sil av oljen gjennom en fin sil og tar vare på purreløkrestene. Dette er fint å bruke i for eksempel en potetpure.

Purreløksemulsjonen

Pisk eggeplommer og hvitvinseddik og sennep sammen til det blir litt luftig. Slå sammen med purreløksoljen akkurat som en majones. Det er viktig at oljen ikke er for varm. Det er enklest å få til med romtemperatur.

Blomkålkrem

Kutt blomkålen i små biter og kok møre i vann med litt salt. Lag brunt smør, nedkjøl dette og ha det i en metalform, slik at smøret setter seg igjen. Varm litt på formen slik at smøret kommer ut av formen som en blokk. Skrap av den brune delen og bruke dette til å kjøre blomkålkremen. Smak til med salt, pepper og eddik.

Aspargesen og guleroten skreller du tynt og legg i isvann slik at de krøller seg fint. Det blir en lekker dekorasjon. Pynt med litt urter som for eksempel dill og persille.

Rest 13.jpg
Bakermester Julien Fleckenstein.

FRA BAKERIET

HAVREBRØD

650 gr hvetemel

500 gr små lettkokt havregryn

850 gr vann

10 gr tørr gjær

22 gr salt

Slik går du frem: Bland sammen lettkokte havregryn, hvetemel, salt og vann i en bakebolle. Elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.

Smuldre i gjæren og elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.

Dekk bakebollen med plast og la den stå lunt til deigen har blitt dobbelt så stor. Ca. 45 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i to smurte 2-liters brødformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.

Stek brødene på en rist nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.

Brød 2.jpg

FOCCACIA

1 kg hvetemel

700 gr vann

5 gr black oignon seed

5 gr grovmalt peper

20 gr salt

10 gr tørr gjær

Slik går du frem: Løs opp gjær i lunkent vann. Tilsett pepper, salt vann, hvetemel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs. Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse.

Smør en langpanne med olje. Hell deigen i formen og trykk den jevnt utover. La deigen etterheve i 30 minutter. 

Bruk fingertuppene og lag små groper i overflaten over hele focacciadeigen.  

Ringle over med olivenolje. Dryss på flaksalt og karve.

Mange liker å ha noen smaksrike ingredienser i sin focaccia. Oliven, soltørkede tomater, fetaost og urter smaker nydelig!

4. Stek brødet på 200 °C midt i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl og del i biter.

Brød 1.jpg

LANDBRØD

650 gr hvetemel

300 gr sammalt rug grov

17 gr salt

10 gr tørr gjær

700 gr vann

Dag 1: Bland alt det tørre i en stor bolle eller annet som passer til formålet.

Varm vann til 37 °C og rør ut gjæren i litt av væsken. Tilsett litt mer lunkent vann dersom deigen virker for fast.

Strø litt mel over deigen og dekk den med plast eller et klede, og la deigen stå kjølig natten over.

Dag 2: Ta deigen ut på bakebordet og del den i to like store emner. Arbeid emnene godt og sett dem til etterheving i 30-45 minutter.

Strø hvetemel over brødene og snitt dem på langs med en skarp kniv. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i 30–40 minutter. Avkjøl på rist. 

 

CROISENTER

Dette trenger du til 24 croissanter

ca. 325 g hvetemel

 1 ½ dl vann

 20 g gjær

 15 g smør

 2 egg

 1 1/2 ts sukker

 1/2 ts salt

 325 g romtemperert smør

 1 egg + 1 ts kaldt vann til pensling

Slik går du frem: Når du holder på med smørdeig, må du jobbe raskt når du kjevler slik at du greier å holde ingrediensene kalde. Og for all del, bruk ekte meierismør. Her fungerer det absolutt ikke med margarin.

Sett hvetemelet i kjøleskapet eller fryseren. Der kan det gjerne være natta over, i alle fall så lenge at du kjenner at det er skikkelig kaldt. Også vannet og eggene skal være kaldt.

Smelt 15 gram smør og la det avkjøles. Rør ut gjæren i det kalde vannet. Bland alle ingrediensene, unntatt den store smørmengden, og elt det sammen til du får en glatt og fin deig. Er eggene store, må du tilsette litt mer mel. Form deigen til en rund ball, legg plast over og sett hele bakebollen i kjøleskapet i 15 minutter.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO ØYVIND RISVIK OG VESTLIA RESORT.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post