GEILO. På Vestlia Resort på Geilo setter de pris på vakker kunst. De har valgt å pryde veggene med Edvard Munchs Madonna og Kai Fjells kvinner og Norges største samling av gamle drikkekar. Ditt opphold på Vestlia Resort på Geilo vil bli en stor kunstopplevelse.
Vestlia Resort er en sjelden kunstopplevelse. Hotellet viser en utsøkt og overbevisende smak. Vi kan bruke flere timer på å fordype oss i Edvard Munch og Kai Fjells bilder. Det er noe storslagent og emosjonelt over det hele. Drammenseren Kai Fjells bilder er gripende, i all sin ynde og kvinneprakt. Det er nesten som om bildende fortjener et eget rom uten forstyrende bord, glass og levende lys.
MER OM THE GUNDERSEN COLLECTION: THE GUNDERSENCOLLECTION.
WEB: VESTLIA RESORT
Bakkestølvegen 81, 3580 Geilo
Telefon: + 47 32 08 72 00
I Kai Fjell-salen er veggene er prydet med vakre malerier av nettopp kunstneren Kai Fjell. Kai Fjell var en hovedfigur i 1930-årenes romantisk-ekspressive norske malerkunst, i klar opposisjon til den mer dominerende formalistiske retning. Knappe 30 år gammel ble han utropt til “Edvard Munchs etterfølger”. En kritiker kalte ham “kvinnens ridderlige tolker, grokreftenes og den lengselsfulle og stundom melankolske Eros’ poet”
I tillegg har vi motivene i Eventyrbadet, basert på Theodor Kittelsens berømte eventyrverk. Det er det vi kaller stor kunst!
Vestlia Resort-eieren Pål Gundersen har dekorert sin egen Kai Fjell-sal på hotellet med 17 av kunstnerens hovedverk.
- Jeg var 28 år da jeg kjøpte mitt første litografi «Søstrene» av Kai Fjell, sier Pål Georg Gundersen til Bamse Fjell (Jon Håvard Fjell) i praktverket Kai Fjell. Kunstneren forteller.
Pål Georg Gundersen fortsetter: Det var vanskelig å finne bilder, utbudet var lite, men prisene var lave. Jeg bestemte meg for å ringe Kai Fjell for å se om jeg kunne få kjøp bilder direkte av ham. Jeg visste han bodde på Lysaker, fant nummeret i katalogen og ringte. Han var imøtekommende og inviterte meg hjem til seg. Det ble tre-fire meget hyggelige og lærerike besøk hjemme hos ham og hans kone på åttitallet.
BARNDOM
- Jeg var ensom og annerledes hele min oppvekst.
- Jeg gikk i skogen alene og sparket i stubber for å se om det var noen rare dyr under barken. Da fikk jeg anledning til å drømme og fantasere og ha et indre liv som andre aktive unger ikke har. Det var en vanskelig tid og en fin tid som jeg som gammel tenker tilbake på som en rik tid. Den gangen var det en lidelsesfull tid.
Bamse i samtale med sin far, Kai Fjell.
***
Pål Georg Gundersen trodde at han var ferdig med å samle bilder av Kai Fjell da salen på Vestlia Resort ble innviet høsten 2005.
Men han kunne ikke motstå det lille gule bildet «Sittende akt». Maleriet ble et «identitetsmerke» for Kai Fjell-salen.
Så kjøpte han «To generasjoner opp», et av Kai Fjells viktigste kunstverk. Det kom på veggen i 2006.
- Min interesse for kai Fjell fikk frem samleren av vakre ting i meg, sier Pål Georg Gundersen i boken om Kai Fjell. – Jeg er fortsatt forelsket i Kai Fjell og hans kvinner.
THE GUNDERSEN COLLECTION
Kunstnere som Theodor Kittelsen og Kai Fjell er sentrale i samlingen The Gundersen Collectioan. På Vestlia Resort kan vi se deler av samlingen. Kai Fjell pryder veggene i Kai Fjell-salen. På hotellet vises også en av Norges størst samlinger av norske drikkekar i tre. Samlingen er unik både i omfang og tidsspenn og er samlet inn over en periode på over 30 år.
The Gundersen Collection har i tillegg Norges viktigste private samling med Munch-grafikk., kke minst flere håndkolorerte grafiske verk. Over 50 verk av Peder Balke er også i samlingen, men kan bare oppleves på nettstedet til The Gundersen Collection..
Først og fremst er Norges største samling av drikkekar plassert i lobbyen på Vestlia Resort. Noen av disse enestående karene kan dateres tilbake til 1500-tallet, og er en viktig del av folkekunsten i Norge. I lobbyen vil du også finne malerier av Kai Fjell, Axel Ender og grafikk av Edvard Munch.
I Kai Fjell-salen er veggene prydet med vakre malerier av kunstneren Kai Fjell. Kai Fjell var en hovedfigur i 1930-årenes romantisk-ekspressive norske malerkunst, i klar opposisjon til den mer dominerende formalistiske retning. Knappe 30 år gammel ble han utropt til “Edvard Munchs etterfølger”. En kritiker kalte ham “kvinnens ridderlige tolker, grokreftenes og den lengselsfulle og stundom melankolske Eros’ poet”.
Først og fremst er Norges største samling av drikkekar plassert i lobbyen på Vestlia Resort. Noen av disse enestående karene kan dateres tilbake til 1500-tallet, og er en viktig del av folkekunsten i Norge.
Vi leser i brosjyren Drikkekar fra Vestlia: Briskeeimen ligger over stua og varsler høytid og gjestebud. Gulvet er strødd. Bordet er dekket med alt som hører til. Ikke minst prektige drikkekar.
Ølet er hentet opp fra tønnene. Det blir skjenket fra tutekanner, og ølbollen blir sendt rundt. Noen av gjestene er såpass lystige at de drikker ølet rett fra tuten på kannen. Folket er kledd i sin fineste stas. Sølvet henger trygt på bringa, i knappehull og i klokkelomma på vesten.
På bordet står stettefat, trau, dyller og ambar med alskens godt. Og prektig pynta smør. Det er festlig lag der ølet og rusen er en del av selve feiringen.
Prektige tutekanner troner i all sin prakt. Samme med de vakre ølbollene. Noen så store at de ikke kan sendes rundt.
ØLHØNE, BRUDEKJENGE OG ØLAND
ØLHØNE. En malt og skåret ølhøne fra Setesdal, 1770. Hodet med kam og bjeller er fint skåret i et stramt mønster Stjerten er vertikalt stilt med langsgående skjæringer. På bryst og hals er fjærdrakten malt. Hønen er malt i klare farger som rødt grønt, gulhvit og sort. Den står på en oval dobbeltskåret liten sokkel med kors og to T-er innskåret.
ØLAND. En øland fra Rauland i Telemark 1760. Utvendig er den rikt malt og dekorert. Innvendig er det rester av maling. Skåret stjert. Under stjerten er det skåret inn sekundær datering 1862 og eierinitialer. En fantastisk, fargerik og flott liten ølhøne, av de ypperste.
BRUDEKJENGE. En brudekjenge fra Hardanger 1828. Dette er en unik kjenge malt av Johannesson Justenes i 1828. Den ene hanken viser Samson og løven, og den andre hanken viser halsen og hodet på en svane som biter seg i brystet. Innvendig er kjengen dekorert med blomstermotiv. Utvendig er kjengen rødmalt, datert og signert.
I brosjyren Kai Fjell, en presentasjon av Kai Fjells bilder på Vestlia Resort, skriver Jan Håvard «Bamse» Fjell: Kai Fjell var aktiv med sin kunst helt frem til sin død i 1989, nær 82 år gammel. Motivene, fargene og streken i de siste bildene han laget er vel så ungdommelige som i de første, for Kai Fjell beholdt barndommens spontanitet og undring hele livet.
Drømmen om det gode, det bejaende, naturen som feminin kraft og kvinnen som symbol på livet som føres videre, gjenspeiler seg i det meste av det han ville vise oss.
Litt mer om Kai Fjell
Kai Fjell vokste opp på Andorsrud gård i Skoger og tok middelskoleeksamen i Drammen 1924. Han vantrivdes på skolen. Den første som forstod hans begavelse var imidlertid tegnelæreren ved Latinskolen, Nils Schjelbred. Han lot F. gjøre det han ville i timene, lånte ham endog sine egne malersaker. Nils Schjelbred er den eneste Fjell selv oppgir som betydningsfull for sin kunstneriske utvikling.
Kai Fjell arbeidet mest med oljemaleri, men utførte også arbeider innen tegning, skulptur og grafikk. Han illustrerte bøker og laget scenedekorasjoner for Nationaltheatret. Fjells arbeider ble tidlig preget av en ornamental ekspresjonisme, og hans menneskeskikkelser er delvis naturalistiske gjengivelser og delvis bygget opp av geometriske figurer.
Vestlia Resort setter pris på den vakre kunsten, og har valgt å pryde veggene med mesterverker av forskjellige kunstnere. Både gjester og andre tilreisende på Geilo er velkommen for en liten kunstopplevelse.
Henvis deg i resepsjonen på Vestlia Resort for mer informasjon.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: VESTLIA RESORT OG THE GUNDERSEN COLLECTION. KILDER: BAMSE FJELL: KAI FJELL. KUNSTNEREN FORTELLER, DRIKKEKAR PÅ VESTLIA, BROSJYRE KAI FJELL OG WIKIPEDIA.