VIMMERBY. På Fredensborg Herrgård i Vimmerby i Sverige kommer vi i løpet av noen få dager tett inn på Astrid Lindgrens berømte «sagovärld». Det lukter av høytid og tradisjoner.
FREDENSBORG HERRGÅRD. Det er nesten så vi ser den svenske elgen i den romantiske solnedgangen og mennesker i klær fra 1800-tallet, med flosshatt og hest og karjol.
WEB: FREDENSBORG HERRGÅRD
Ligger på/i: Tobo Golf
Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby, Sverige
Telefon: +46 492 306 00
Som gjest på Fredensborg Herrgård behøver vi egentlig ikke så mye å snakke om. Utsikten mot den vakre innsjøen er enda vakrere enn solnedgangen, og verden er lys og lett gjennom de store og elegante herregårdsvinduene. Samtidig er det uformelt og vakkert, med levende lys og historisk sus.
Vi blir andaktsfulle når vi går inn i Kyrkan, som er Fredensborg Herrgårds vakreste rom, og Tornet som har en herlig utsikt. En svensk liten avec her oppe, etter den deiligste maten kjøkkenet kunne by på, er heller ikke å forakte.
Kikker vi ut av vinduet her oppe, er det nesten som vi kan se Pippi Langstrømpe, Nils Holgersson, Ida og Emil i Lønneberget, Lotta i Bråkmakergata, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte, Tjorven på Saltkråkan, Per Pusling, Rasmus på loffen og Mesterdetektiven Blomkvist, ja hele gjengen til Astrid Lindgren, der nede mellom grantrær og blåvakker innsjø.
Da Astrid Lindgrens datter Karin var syk, ville hun at moren skulle fortelle en morsom historie. Fortell om «Pippi Langstrømpe», sa hun og fant i samme øyeblikk opp det som er blitt verdens mest kjente jente.
I både dikt og handling tar Astrid Lindgren parti for de svakeste, akkurat som i fortellingen om barna i Bakkebygrenda. Da hun var liten ga hun bort yndlingsdukken sin til en venn som var dødssyk, og dukken fulgte ham helt i graven.
Fredensborg Herrgård har historien med seg. Området har fra gamle dager av festlige navn som Tobo, Gissemåla. Kvavhult, Åkemåla og Skällebacka. På 1600-tallet var området en del av et stort jernbruk og i 1875 ble Fredensborg Herrgård bygd. Arkitekten het noe så fornemt som Hugo Hammarskjöld og navnet på herregården ble valgt fordi det hørtes så hyggelig ut.
Astrid Lindgren er død, og hun er savnet av alle. Men hennes mange historier lever videre.
På Fredensborgs Herrgård kommer vi i løpet av noen få dager virkelig tett på Astrid Lindgrens berømte «sagovärld».
Restauranten på Fredensborg Herrgård kan servere opp til 108 gjester, så det er ikke småting det dreier seg om. Likevel var det intimt, varmt og nært. I Källervalvet er det enda mer intimt, med plass til 30 gjester i tre ulike avdelinger.
I Gula og Gröna salongen står det en herlig og majestetisk kakkelovn og salongmøbler rundt gjør alt innbydende og gir den riktige herregårdsfølelse.
Er det rart vi trivdes på Fredensborg Herrgård?
Fra Fredensborg Herrgårds kjøkken
GRILLET LAMMEROASTBEEF MED TIMIANSKY OG STEKTE KANTARELLER.
600 g roastbiff av lam – 150 g pr stk
poteter
300 g kantareller
200 g savoykål
5 dl oksebuljong
1 ts tomatpure
2 timiankvister
1 sjalottløk
Slik går du frem: Wok savoykål. Grill roastbiffen. Etterstek i
ovnen på 150 grader i 8 – 10minutter. Skrell potetene og del dem i to. Stek i ovnen på 200 grader i ca 40 minutter. Fres løken i litt olje og hell på tomatpure. Tilsett oksebuljong, reduser til det halve. Stek kantarellene i litt smør.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK, FREDENSBORG HERRGÅRD OG ASTRID LINDGRENS VÄRD.