GULLMARSSTRAND: Sjelens ro – tett på havet.

Gullmars

FISKEBÄCKSKIL I VESTSVERIGE.  Det var ingen tvil, Fiskebäckskil er en vakker plass, med sin duft av gammel hektisk svensk sjøfartstradisjon. Her ligger det lille romantiske hotellet Gullmarsstrand

Sinnets.jpg

GULLMARSSTRAND. Dette lille stedet, tett på den lille byen Lysekil på vestkysten av Sverige, var et av de viktigste fiskersamfunnene i Bohuslän. Etter hvert ble det dominert av sildefiske, sildefileter og sildeksport. Befolkningen økete eksplosivt da sjøen kokte av sild.

GULLMARSSTRAND
451 78 Fiskebäckskil, Sverige
Telefon +46 0523-66 77 88
mail: info@gullmarsstrand.se

Når vi lukket øynene ser vi gamle staselige skipperhus, brigger, galeaser-  og ikke så rent lite svensk sosietet. Fintfolk har alltid holdt til her, både nå og i gamle dager.

Det er en fredelig atmosfære her, som legger seg som balsam over all hektisk uro. Vi finner en slags sjelens ro tett på det klare, stille, salte havet.

Carl 19.jpg

Vi sitter som på første losjerad og hører det klukke i fjæresteinene og kjenner den svale sjøbrisen gjennom luggen. Det er det berømte og undervurderte livsrommet her. Utsikten er til å miste pusten av. Noen beskrev en gang Gullmarsstrand som en annen del av virkeligheten.

Hvordan vi kom oss hit? Først kjørte vi på en lang svensk landevei, forbi fargerike blomsterenger, hektiske marinaer, en vakker hvitmalt kirke og det mystiske hjemmet til den svenske kunstneren Carl Wilhelmsson. Så åpnet landskapet seg, og plutselig lå den vakre Fiskebäckskil der. Med sine hvite skipperhus, blå horisont og evigvakre Lysekil på andre siden av Gullmarsstrandfjorden.

IMG_7204-1600x900-01.jpg

Hotellet Gullmarsstrand ligger helt nede ved det salte vannet, så nærme vannet som det går an å komme, på en langstrakt brygge med utsikt mot øyer, skjære og viker. Det blinker i store vindusruter, det er krusninger på vannet og sjøbrisen rusker i solstoler og gamle røde og hvite trehus. 

På 1800-tallet var Fiskebäckskil et sted hvor seilskuteskipperne bodde. Det var senere stedet ble en såkalt svensk badort. Da kom badegjestene fra storbyen for å nyte den friske havluften og det salte vannet. Hele sommeren tok de varme saltbad, spaserturer, seilaser med seilbåt, fisketurer, dans og underholdning.

Gullm5.jpg

Ukebladene beskrev lokalbefolkningen som «de enkle, men sunne og dugandes menneskene av underklassen». Og om turistene sa de lokale: «De er rolig når de kommer, men det er enda roligere når de drar». Storbyfolket måtte tilpasse seg søndagsfreden, men det var noe helt annet da hverdagene kom. De fastboende tasset rundt på morgenene for ikke å forstyrre gjestene, som igjen dundret høylytt inn i Fiskebäckskil om kveldene og nettene.

I Restaurang G serverer kjøkkensjef Markus sin vellagde retter. Å sitte i en dunkel restaurant med båtenes lanterner og lysene fra Lysekil på den andre siden av Gullmarsstrandfjorden, er spektakulært.  Kjøkkenet arbeider med lokale råvarer og stor skaperglede. Og resultatet blir både ukomplisert og selvklart. Det er ikke mye jåleri på restauranten på Gullmarsstrand. Fisk og skalldyr er spesialitetene, og det er noe helt spesielt når hummer, blåskjell, kreps og krabbe blir levert med båt på Gullmarsstrands egen brygge.

Vinanbefaling

THE ECONIC CHARDONNAY BY BONTERRA

Denne delikate og fyldige økologiske vinen fra USA har en aroma av tropiske frukter, eple, pære og sitrus, med lette toner av nøtter, smør og ristet eikefat. Vinen passer perfekt til sjømat som sjøkreps, torsk og skalldyr.

Gullm10.jpg

SMØRSTEKT SJØKREPS

med chili og hvitløk, bakt tomat, krepsskum, reddiker, krepsmajones og svartkålschips.

4 store levende havkreps

1 hvitløk, finhakket

1 liten chili, finhakket

1 gulrot

1 gul løk

1 pastinakk

2 dl hvitvin

½ dl tomatpure

1 reddik

12 små tomater

1 dl olje

1 eggeplomme

1 kvist timian.

1 svartkål

Slik går du frem: Begynn med å fjerne hodet på sjøkrepsen, og frys krepsehalen i to timer. Skrell dem. Smørstek krepsen med chili og hvitløk før serveringen Ta det som er til overs av sjøkrepsen (halen og hodet) og stek med gulrot, løk som deles i biter og tomatpure.

Legg så i en kjele og hell på hvitvin og vann slik at alt dekkes og kok ca en halv time. Sil av og reduser ned til halvparten, hell over 1 dl kremfløte og la det koke opp. Smak til med salt.

Skjær kryss i tomaten og legg dem raskt i kokende vann og deretter i isvann. Skrell tomatene og legg dem på plate og bak dem med hvitløk skåret i skiver og 1 kvast timian i ovnen på 100 grader i ca 2 timer.

Plukk bladene fra svartkålsstammen. Svartkål er en italiensk bladkål som er både nydelig å se på og har en herlig nøtteaktig smak.

Legg bladene raskt i frityr som holder 185 grader, i ett minutt. Høvle reddikene og legg alle råvarene vakkert opp på en tallerken.

TEKST OG MATBILDE: ØYVIND RISVIK. FOTO: GULLMARSSTRAND.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post