VARBERG. Varbergs Kusthotell klarer å holde på det klassiske spa-konseptet, helse gjennom vann, som ikke bare er nytelse, men også helsebringende.
VARBERGS KUSTHOTELL. Beliggenheten til Varbergs Kusthotell ligger 35 mil syd for Oslo, seks mil syd for Gøteborg, ca fire timers kjøretur, i byen Varberg, femti meter fra en av vestkystens beste sandstrender. Med Kattegat rett ut, et fyr som blinker på odden, og en aldeles vakker fargerik solnedgang ytterst i havgapet, blått hav og hvit sandstrand. Somrene er flotte her.
Nils Kreugers väg 5, 432 53 Varberg, Sverige
Telefon: + 46 340 62 98 00
Miljøet på Varbergs Kusthotell er klassisk, med litt gammeldags arkitektur blandet med originale glassmalerier fra første halvdel av 1900-tallet og moderne arkitektur, lange korridorene og overtydelige grønnfarger som sladrer om at det en gang har vært en behandlingsinstitusjon, et sykehus for tuberkuløse, her. Hotellet har vært i kontinuerlig oppgradering siden starten i 1995. Og det har de klart uten at stedet har mistet sin sjel.
Vi ble møtt av typisk svensk vennlighet, som til tider kunne være noe påtatt. Men vi følte oss trygge under spabehandlingene, i løpet av en times behandling handlet det ene og alene om deg, men i restauranten kunne det hangle litt, kelnere mistet lett fokus. Sjekk regningene, der kan det litt fort for seg. Og hvor i all verden er betjeningen i lobbybaren?
Restauranten Salt & Vatten har en filosofi som de kaller Det medvetna köket. Det kjøkkenet kan bli vel bevisst. Det går ikke lenge før vi er lei helsegrøt, den koreanske nasjonalretten kimchi på savoykål, klassisk kålpudding, algedrikken spirulinajuice, fenikkelsalat, ostene grana padano og halloumi, couscous, vegetarisk lasagne og jordskokksuppe.
Da vi besøkte Varbergs Kusthotell bar kjøkkenet preg av at svenskene var inne i en litt komplisert økonomisk periode, eller kanskje det skyldtes at vi var der i påsken, med dertil tilhørende nedtoning av innholdet på buffeen.
De fleste behandlingene er på 35 eller 80 minutter. De korte er dyrest i forhold til hva du får igjen for pengene. Behandlingene er hotellets styrke, her kan ingen andre spahotell konkurrere, verken når det gjelder profesjonelle terapeuter, medisinsk kompetanse eller allsidige behandlinger. Flaggskipet er den såkalte tangmassasjen.
Prisen ligger på ca 8 - 10.000 for to personer en weekend. Inneholder to overnattinger, to frokost, to brunsj, en tre retter og to behandlinger.
De nye spahotellene som popper opp rundt omkring er ofte så moderne at det halve kunne holde. Varbergs Kusthotell klarer å holde på det klassiske spa-konseptet, helse gjennom vann, som ikke bare er nytelse, men helsebringende…
Kommentar: Er du tilfeldigvis svensk kan du kan få behandling på blå resept på Varbergs kurort. De som ble utsatt for sunamien i Thailand for noen pår siden, fikk blant annet tilbud om rekreasjon og behandling her.
Det er plass til alle på kusthotellet, fra handikappede til landslaget i fotball, fra tykke til tynne, fra enslige til vennegjeng og familie. Varbergs Kusthotell er et sted du føler deg trygg når det gjelder behandlinger, de har sett det meste. Massører, sykegymnaster, naprapater og samtaleterapeuter har høy kompetanse.
Best: spabehandlingene, de vakre omgivelsene og den vakre Strandpromenaden som er ca tre kilometer lang, og går langs kysten, fra kusthotellet til Varberg sentrum og Varbergs festning
Dårligst: servicen, kommunikasjonen, det relativt beskjedne badeområdet, den smakfulle, men noe ensidige spalunsjen, de høye prisene, avstanden fra Norge.
MATEN PÅ VARBERGS KUSTHOTELL
GRILLET HELLEFLYNDRE
- med pommes Anna og salat med reker, dill og pepperrot.
600 g helleflyndre som deles i fire porsjoner.
Redusert rødvinsaus, reker, reven pepperrot, 8 cherrytomater, dill, 600-800 g rå poteter, i skiver, 1 løk, i skiver, smeltet smør eller rapsolje, sitronsaft, salt og pepper.
Rødvinsaus:
2 sjalottløk, 1/ 2 båt hvitløk, 1 ss tomatpuré, 1/ 2 flaske rødvin, 2 dl god kalkunkraft eller buljong, 1 ss balsamicoeddik, 3 ss romtemperert smør, en klype sukker, salt og nykvernet pepper.
Slik lager du rødvinsaus: Ha hakket løk og hvitløk i en kjele og surr den blank i litt smør. Ha på tomatpuré, rødvin, kraft og balsamico og la sausen koke inn til det halve. Sil sausen og pisk inn smør og smak til med litt sukker, salt og pepper.
Slik går du frem: Begynn med potetkakene, gjerne en dag tidligere, for de skal ligge i press minst et døgn. Bland potetskivene og løkringene med sitronsaften og smør eller olivenolje. Salte og pepre før du trykker potetblandingen ned i en form. Sett i ovnen på ca 150-160 grader til potetene kjennes myke. Legg dem på smørpapir og sett under hardt press, først på kjøkkenbenken, deretter i kjøleskapet i ett døgn. Ta dem ut og skjær dem opp. Varmes opp når fisken skal serveres.
Bland reker, pepperrot og tomatfileter like før servering. Pynt med dill.
MOCCA MOUSSE - med rabarbrasorbet
Mousse:
3 dl fløte, 150 g hvit sjokolade, 1 mørk kokesjokolade til garnering, 1 dl hele kaffebønner
Slik går du frem: Kok opp fløten i en liten kasserolle. Hell fløten i en skål og rør ned sjokoladen slik at den smelter helt i fløten. Legg i kaffebønnene og la sjokoladefløten kjølne før du legger den overdekte skålen i kjøleskapet over natten. Kaffebønnene gir både smak og farge til fløten. Ta frem små kopper eller skåler ved servering. Rør i fløten slik at kaffebønnene og fløten blandes. Sil av kaffebønnene. Pass på at sjokoladeblandingen er kald og visp opp sjokoladefløten til mousse med en elektrisk visp. Visp i noen sekunder da fløten kan fort bli tykk. Garner med smeltet mørk sjokolade.
Sorbet:
3 dl vann, 250 skrellet rabarbra, skåret i biter, 2 dl strøsukker, 1-2 krm malt kardemomme, 2 msk Grand Marnier eller annen god likør
Kok opp vannet, legg i rabarbraen og sukker. La småkoke i ca fem minutter, visp i stykker rabarbraen. Smak til med kardemomme og likør. Avkjøl. Kjør i ismaskin.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG VARBERGS KUSTHOTELL.