REISEBREV FRA DANMARK: Paradis i sommerhvitt

Helenek 2_edited

TISVILDELEJE. Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje på Nordsjælland innbyr til late danske sommerdager.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 10q.jpg

 -----

Helene 1.jpg
4r.jpg

HELENEKILDE BADEHOTEL - ET LITE PARADIS I HVITT. Det er ikke så mye som har forandret seg de siste hundre årene. De danske badehotellene innbyr til flukt, fra hverdagen og presset, og tilbake til en tilværelse tett på naturen, havet og oss selv. Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje innbyr til late danske dager.

3 tilbakemeldinger fra Tripadviser om Helenekilde Badehotel.

Terningkastet er basert på Tripadviser.

"Fantastisk beliggenhet og utsikt. Enkle, men helt greie rom. De hadde imidlertid glemt å rydde på balkongen hvor det sto tomme ølflasker fra forrige gjester, det var tåteflasker med innhold inne på rommet osv. Uteområdene er egentlig spektakulære, men det er tydeligvis ikke veldig aktiv rydding. Det ligger søppel her og der".

"Hotellet fremstår i dag som et middelmådig pensjonat. Rommet vi fikk , var knøttlite og badet enda mindre og burde vært pusset opp for lengst.
Maten var bra, men servicen må jobbes med". 

"Rommet med utsikt mot havet var lite, men utsikten gjorde opp for det. Det var stor forskjell i følelsen da vi byttet rom med utsikt mot parkeringsplassen. Da ble det kun et sted å sove. Om jeg skal dit igjen er det verdt å betale for rom mot havet. God, men veldig enkel frokost..."

helenekilde-terrasse.jpg

HELENEKILDE BADEHOTEL

Strandvejen 25, 3220 Tisvildeleje, Danmark

Telefon: +45 48 70 70 01

Havet, det brusende havet er det første jeg hører når jeg våkner om morgen på Helenekilde Badehotel. Det er ikke annet enn hav, himmel og natur så langt øynene rekker. Skyene driver i hurtigtogfart over himmelen og måkene kjemper i motvind, mens skarven lufter vingene på stranden og småsel dupper opp og ned i de svake bølgene.

Menyen på Restaurant Kilden pr desember 2023.

De vakre omgivelsene innbyr til dager på stranden, til jogge- eller sykkelturer på stiene i skogen eller rett og slett å slappe av med en god bok i en blåstripet fluktstol i ly for den evigblåsende danskevinden eller foran en knitrende vinterpeis.

H7.JPG

Frem til 1960-årene var det for det meste rikfolk, kongelige og kunstnere som bodde på de danske badehotellene. Nå har folk flest fått øynene opp for det romantiske og late livet som kan leves langs kysten av Danmark.

Når solen senker seg mot horisonten, legger gjestene turen innom restaurantene, hvor Danmarks beste kokker står for de kulinariske opplevelsene. Og etterpå avslutter de dagen under et varmt ullteppe eller med en kopp kaffe på hotellterrassen.

 

helenekilde-badehotel.jpg

Oppe på skrenten, et langt steinkast fra det danske sommereldoradoet Tisvildeleje på Nordsjælland, ligger det vakre Helenekilde Badehotel og innbyr sine gjester til romantiske opplevelser med den du er glad i. Hotellet var opprinnelig en privatbolig, det ble gitt som bryllupsgave til eierens kone i 1896.

I 1904 ble huset bygd om til et badepensjonat for rike københavnere som ønsket å oppleve ro i sjelen. I 2001 kjøpte arkitekten Jes Kølpin huset og overlot ansvaret til en av Danmarks mest kjente ballettdansere, sønnen Alexander Kølpin.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300b.gif

I “Skagen Badehotel paa Grenen – Danmarks Sundhedskilde” fra 1912 lyder teksten:

»Man springer ud af Sengen, gaar hen til Vinduet og slaar det op! Luften fra Havet stømmer ind saa morgenfrisk og salt, at man formentlig kan mærke det paa Tungen, naar man slikker sig om Munden.«

 

Helene 8.jpg

Med det samme du blir ønsket velkommen inn, innfrir Helenekilde badehotell i Tisvildeleje de fleste forventninger. Her tar vertskapet imot med personlighet, varme og nærhet, og med tradisjon og livskvalitet i høysetet. Og etter en lang tur på stranden, eller en dukkert i Kattegat, havet mellom Danmark og Norge, frister kokken smaksløkene med menyer basert på sesongens aller beste produkter.

Rommene er malt i lyse farger. Og det er deilig å krype til køys med en bok, aller helst av krimforfatteren Jussi Adler-Olsen eller filosofiske tekster av presten Johannes Møllehave. Regnet begynner å tromme på vinduene og vi gruer oss allerede til det obligatoriske morgenbadet i Kattegat.

Helene 16.jpg

Det er ikke så mye som har forandret seg de siste hundre årene. De danske badehotellene innbyr til flukt, fra hverdagen og presset, og tilbake til en tilværelse tett på naturen, havet og oss selv. Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje innbyr til late danske dager.

Alle farger, møbler og bilder gir gjestene en intim, hyggelig og avslappet ro. Her er det bare stressfrie soner, ingen TV på rommet og absolutt ingen disco fra en bar lenger ned i bygget. Helenekilde Badehotel og alle de andre badehotellene i Danmark er og blir hotell for livsnytere, og de som liker en gang iblant å lene seg tilbake og bare være til.

Helene 10.jpg

HELENEKILDES KYLLING MED SALAT OG PEPPERROT

I Danmark bruker man ofte det de kaller unghane istedenfor kylling.

1 stor kylling

1 l saltlake (kok 1 liter vann med 120 g salt, laurbærblader og noen pepperkorn).

4 løk

4 gulrøtter

½ stang pepperrot

1 dl kremfløte

smør

mel

selleri, timian, hvitløk og laurbærblader

persille

Sacred Hill3.jpg

VINANBEFALING

SACRED HILL RESERVE MARLBOROUGH SAUVIGNON BLANC

En god og fruktig tørr New Zeland-sauvignon som tåler 3-4 år.

Farge og lukt: Gulgrønn. Lett fedme fra våt stein, moden lys frukt, blomster, litt asparges

Smak: Rund og bløt med fin lett syre, god tørrhet

En kjempegod vin til kylling og salater.

Varenummer: 15332001 Pris: kr 161,50

Slik går du frem når du lager Helenekildes kylling med salat og pepperrot: Skjær vinger og rygg av kyllingen, slik at brystet fremdeles er på benene. Legg bryst og lår i saltlake i 2 døgn. Stek ryggen og vingene i en gryte sammen med urtene, hell på vann og kok det som suppe i to timer. Deretter sil.

Kok opp en gryte med vann til kyllingen. Når vannet koker, skrur du ned så det koker forsiktig. Legg først lårene ned i 10 minutter. Deretter brystet sammen med lårene, og kok 10 minutter lenger. Slå av platen og la det trekke i 30 – 40 minutter.

Plukke av skinn og kjøtt i store stykker.

Kok løken mør i suppen. Kok også gulrøtter i suppen, slik at de blir sprøe. Kok suppen ned til god smak. Jevn suppen og bland i fløte og litt smør. Smak til med salt, pepper og revet pepperrot og evntl litt sitronsaft.

Legg kjøtt, løk og gulrøtter i gryten og hell på den varme sausen. Rør forsiktig.

Server med skrapt pepperrot og hakket persille i gryten. Ha en skål med poteter ved siden av.

Retten kan også lages i løpet av dagen uten å sprenge kyllingen. Server gjerne grønnsaker etter eget ønske.

Helene 20x.jpg

DETTE KAN DU OPPLEVE PÅ DE DANSKE BADEHOTELLENE

Et landskap med klitter og hvite strender

De aller beste menyene som danske kokker kan tilby

De vakre solnedgangene

De friske morgendukkertene.

Fred, ro og en unik natur.

Deilige vinter- og sommerturer i nærmiljøet

Kort avstand til Helsingør og København

Camilla Plum 0.jpg
Camilla Plum.

ANDRE OPPLEVELSER RUNDT OMKRING HELENEKILDE BADEHOTEL

Bare et steinkast unna Helenekilde Badehotell ligger Sankt Helenes Kilde, som etter sagnet helbreder blinde mennesker. Stranden i Tisvildeleje er en av Danmarks flotteste.

I Helsinge bor Camilla Plum som er en av Danmarks mest populære TV-kokker. Tusenvis av matinteresserte valfarter til hennes eksotiske hjem, Fuglebjerggard.

Få også med deg Esrum kloster, nåværende dronning Margretes sommerslott i Fredensborg, og Christian IVs spektakulære slott Frederiksborg i Hillerød.

Litt lenger unna ligger Karen Blixen-museet Rungstedlund, hvor forfatteren av bøkene Mitt Afrika og Babettes gjestebud bodde.

Ved Humlebæk ligger det moderne kunstmuseet, Louisiana, som er Danmarks mest besøkte. På andre siden av gaten frister Gl. Humlebæk Kro med sine rødspetter og velsmakende stjerneskudd.

På Kronborg Slot i Helsingør lot dikteren Shakespeare Hamlet si de berømte ordene: ”Å være eller ikke være, det er spørsmålet.”

Helene 17.jpg

ANDRE DANSKE BADEHOTELL

Gilleleje Badehotel

ligger i Gilleleje på Nordsjælland og ble opprinnelig oppført som pensjonat i 1895, og har nå som da, et av Danmarks flotteste beliggenheter. Til dette området tapte filosofen

Søren Kierkegaard sitt hjerte, og i et hyllningsbrev skrev han, “at Gilbjerget bestandig vil være et af mine yndlingssteder….her har jeg seet, saa at sige, Verdens fremkomst.” Mer om Gilleleje Badehotel på www.gillelejebadehotel.dk

Ruths Hotel

For mer enn hundre år siden bygde Emma og hans Chr. Ruth badepensjonatet "Vesterhus" i Skagen. I 1909 gikk det norske skipet ”Speed” ned utenfor Gl. Skagen. Den norske sjømannen Johan Olaf ble reddet og giftet seg med datteren Dagmar. Ekteparet ble etter hvert vertsparet på Ruths Hotel. I dag regjerer den danske superkokken Michel Michaud på Ruths Hotel. Mer om Ruths Hotel på www.ruths-hotel.dk.

Svinkløv Badehotel

ligger mindre enn to hundre meter fra Vesterhavet på Jylland – i bunnen av Jammerbukten. Svinkløv Badehotel er et levende minne fra tiden da det ble moderne å holde sommerferie ved Vesterhavet. Mer om Svinkløv Badehotel på www.svinkloev-badehotel.dk.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG HELENEKILDE BADEHOTEL.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post