DALEN HOTEL: Eventyrhotellet ved Bandak

Dalen 1_edited
Foto: Dalen Hotel.

DALEN. Dalen Hotel ligger ved innsjøen Bandak i Telemark og er blant annet kjent for «eventyrhotellet» fra 1894, i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser. Dalen er vestre ende av Telemarkskanalen med veteranskipene MS «Henrik Ibsen» og MS «Victoria» som går på kanalen, mellom Dalen og Skien.

Dalen 3.jpg
«Hotellbussen» – Ford Fleur de Lys 1928 mod
Hotellbussen ble kjøpt inn av de tidligere eierne (1997 – 2007) Olav Magne Underdal og Anni Botn. Den ble importert fra Danmark i 2001. 
Hotellets veteranbuss er bygget av den engelske bilfabrikken Fleur de Lys i Newark-on-Trent, Nottinghamshire som produserte 1920 replikas i perioden 1983 til 1994 og er utstyrt med 4 sylinder Ford motor. Fabrikken produserte hovedsakelig busser tilsvarende hotellets modell Newark frem til 1991 hvoretter de også begynte produksjon av to kit-car personbilmodeller med typebetegnelsen Lincoln og Belgravia. Foto: Dalen Hotel.
5o.gif

DALEN HOTEL. Tettstedet Dalen har bare 552 innbyggere og er ikke bare kjent for Dalen Hotel og veteranskipene. Naturen er helt unik. Fra Hardangervidda og ned til Bandak er det et fall på 1 000 meter.

Fjellsidene på hver side av tettstedet er bratte og det er en serie med krappe hårnålssvinger.

DALEN HOTEL

Hotellvegen 33, 3880 Dalen

+47 35 07 90 00

post@dalenhotel.no

DE HISTORISKE HOTEL & SPISESTEDER er en samling av sjarmerende restauranter og hoteller i Norge. Her finner du herregårder, herskapshus, trehotell i sveitser- og jugendstil og mye mye mer.

Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn av Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden ble hotellet oppført i 1894.

Hotellet ble kjent over hele Europa og det engelske aristokratiet kom hit. Kong Oscar II var gjest her, det var også keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold II av Belgia. Hit kom også kong Haakon VII og dronning Maud med daværende kronprins Olav.

Dalen 10.jpg
Foto: Dalen Hotel.

Evalueringen av Dalen Hotel er basert på Tripadvisor

PLUSS

«Historiefortelling, det ekstraordinære hotellet sjel og utseende, topp service, god mat, hagen...tilogmed sol kunne dere by på».

«Virkelig et sus fra fortiden. En følelse av en tidsreise tilbake, som bare de få utvalgte fikk oppleve…»

 «Mange deilige smaker og vakre anretninger, og vennlig og god informasjon underveis om maten og vinen. Spesielt begeistret var vi for brønnkarsesuppen med kamskjell. Anderetten opplevde vi som en anelse for salt, men den var likevel veldig god. Dette ble et opphold med det lille ekstra i alle detaljer, både når det gjaldt omgivelser, mat og servic.»

«Eneste minuset er at vi ikke traff spøkelset så neste gang blir det rom nummer 17.»

«Eventyrlig tidsreise.»

«Magisk.»

Dalen 4.jpg
Foto: Dalen Hotel.

MINUS

«Rommet var greit nok. Ikke noen gode stoler på rommet å slappe av i, og uten TV. Vi hadde bestilt med tre retters middag. Og det var nok litt for spesielt, savnet poteter til middagen, og små porsjoner.»

«Eventyraktig, nydelig restaurert hotell, men maten er for de fine, svært lite, men til gjengjeld veldig dyrt. Men maten er for de fine og ikke for de sultne. Fikk latterkrampe av forretten som var 2 stk 2 cm lange asparges med litt tomatsaus og en urtepynt. Til frokosten dagen etter ba vi om mer brød, men det kostet kr 65 xtra! Vi var fire sultne som dro fra hotellet. Litt flaut å gi dette i gave til en som er matglad.»

«Hotellet er et eventyr, men ikke forvent 5* forretningshotell. Relativt små rom, men pusset opp til flott (tidsriktig) standard, badet flott, lokalene til hotellet utrolig sjarmerende. Og Åge Samuelsen plater i gangen!! Lite å gjøre i nærområdet, så spill heller Crockett i den enorme hagen!»

«Jeg må også si at det er en skuffelse å møte engelsk over alt. Særlig når det kommuniseres såpass dårlig at det stadig gjøres feil.»

Dalen 11.jpg
Foto: Dalen Hotel.

FRISTER GANEN

Dalen Hotel har 49 værelser fordelt på et bredt spekter av romkategorier. Alt er innredet i historisk stil og hvert rom har sitt historiske individuelle preg.

Hotellrommene bringer en tilbake til fordums tid og ro og du vil derfor ikke finne hverken TV, radio, telefon eller minibar.

Dalen 9.jpg
Foto: Dalen Hotel.

Overnatting på eventyrhotellet Dalen Hotel i standard dobbeltrom. De frister ganen allerede på rommet med både Champagne og sjokolade. På ettermiddagen serveres afternoon tea. Aperitiff serveres i baren, en seks retters meny med lokale råvarer som hovedtema, med fem nøye utvalgte viner.

ANDRE EVENTYRLIGE HOTELL: Engø Gård

Kaffe serveres foran peisen til vakker pianomusikk. En a la carte frokost serveres og nyt gjerne en god kopp kaffe på verandaen innen avreise.

Dalen 16.jpg
Foto: Dalen Hotel.

RESTAURANT BANDAK

Hotellets ambisjoner er å levere vertskap og matopplevelser utenom det vanlige. Med Michelin-stjerne kjøkkensjef Mikael Öster og høy dekorert team er restaurantopplevelsen i fokus under et besøk på hotellet. I tråd med hotellets historie og orginale utganspunkt er menyen franskinspirert med bruk av lokale- og norske råvarer.

Dalen 13.jpg
Foto: Dalen Hotel.

Hotellets restaurant tilbyr fire- og seks-retters meny, det er også mulighet for Chambre séparée. Restauranten dekkes opp i klassisk stil med hvite duker og levende lys og man blir servert med hvite hansker og tversover. Restauranten har på kvelden en kleskode og vi ønsker at våre gjester bekler seg pent (bukse, skjorte, dressjakke o.l.) og det er mulig å låne dressjakke på hotellet.

ANDRE EVENTYRLIGE HOTELL: Lysebu.

Spisesalen er beholdt i historisk stand og omtales som en av hotellets viktigste severdigheter av riksantikvaren.

Dalen 15.jpg
Foto: Dalen Hotel.

MIKAEL ÖSTER - Executive kjøkkensjef på Dalen Hotel

Han har en bred erfaringsbakgrunn. Han har jobbet i Sveits, Frankrike, Kanada, Danmark og Island og har en karriere som blant annet omfatter mer enn 10 år som eier og driver av Westra Piren Restaurang i Göteborg, en restaurant hvor han i mange år var innehaver av en stjerne i den berømte Michelin-guiden.

Han fått med seg eksepsjonelle utmerkelser som Gastronomiska Akademiens Guldmedalje, Västsvenska Restaurangakademiens Guldmedalje og vært plukket ut til Relais Gourmands «50 Greatest Chefs in the World».

Spisesalen er beholdt i historisk stand og omtales som en av hotellets viktigste severdigheter av riksantikvaren.

Dalen 17.jpg
Aage Samuelsen: Foto: Øyvind Risvik.

BRODER AAGE OG MISS GREENFIELD

Under andre verdenskrig tok tyskerne over hotellet, og interiør ble fjernet mens bygningene forfalt. Predikanten Aage Samuelsen hadde tro på framtiden for hotellet. Han kjøpte det, men lyktes ikke med å få reist kapital til restaurering av bygningene. Men han gav hotellet mye oppmerksomhet.

Dalen Hotel’s historie omtaler også den berømte Miss Greenfield, den engelske ladyen som ankom hotellet på slutten av 1800-tallet. Hun fødte angivelig et barn på rom 17, og reiste senere tilbake til England uten å si ifra til noen på hotellet. Døren til rommet var barrikadert, og etter at folket på Dalen hadde brutt opp døren, fant de et dødt barn. Det vites ikke om ladyen drepte sitt barn selv, eller om det var dødfødt, men uansett skulle hun stilles for retten i England. Hun tok sitt eget liv før rettssaken begynte, og vandrer i dag hvileløst omkring på hotellet. Det sies at spesielt menn som sover på dette rommet, merker hennes nærvær, og det bør ikke legges noe oppi vuggen på hennes rom.

Dalen 8.jpg
Foto: Dalen Hotel.

M/S HENRIK IBSEN OG M/S VICTORIA

Å kombinere et besøk på Dalen Hotel med en seilas på Telemarkskanalen med et av veteranskipene M/S Henrik Ibsen eller M/S Victoria er en enestående kulturhistorisk reise tilbake i tid sammen med moderne service og komfort.

M/S Henrik Ibsen seiler i daglig rutefart mellom Skien og Dalen i sommersesongen.

En reise på Telemarkskanalen ombord i M/S Henrik Ibsen fra 1907 er en unik kulturhistorisk seilas gjennom spektakulær norsk natur og fantastiske sluseanlegg, ansett som vedens åttende underverk da de ble hugget inn i fjellet på slutten av 1800 tallet. Det tilbys førsteklasses service om bord enten du er på Promenadedekket, i restaurant Aktersalongen med herlige spiserier fra skipets bysse med et godt utvalg vin og drikke eller i Cafeen forut. Å kombinere et historisk kanalcruise med et kulinarisk opphold på eventyrhotellet Dalen Hotel anno 1894 blir gjerne kalt ”et spa for sjelen”.

PRESENTASJONEN AV DALEN HOTEL ER BASERT PÅ HOTELLETS HJEMMESIDE OG TRIPADVISOR.

Artikkelforfatteren har selv ikke opplevd Dalen Hotel.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post